Saturday 27 October 2018

Neurogastronomy: How the Brain Creates Flavor and Why It Matters byGordon Shepherd

Các cụ có biết rằng:

- Cùng một cái bánh ngọt nếu người ăn dùng đĩa tròn sẽ thấy ngọt hơn là dùng đĩa hình chữ nhật. Hiện tượng này cũng xẩy ra tuỳ theo mầu đĩa, bánh ăn trên đĩa mầu trắng ngọt hơn trên đĩa mầu đen. Do đó để giảm cân một người thích ăn ngọt có thể ăn một cái bánh nhạt để trên một cái đĩa hình tròn và mầu trắng, người đó sẽ thấy bánh ngọt hơn.

- Món ăn nhạt sẽ thấy mặn  nếu ăn bằng cái thìa nhám (rough spoons) mà không cần cho thêm muối. Điều này có thể áp dụng cho những người phải kiêng muối. 

Các hiện tượng trên được nghiên cứu và khám phá qua ngành  neurogastronomy mà mình giới thiệu tới các cụ qua cuốn Neurogastronomy của Gordon M. Shepherd, a leading neuroscientist at Yale University.

Thân chuyển
Lương Phúc Thọ CVA65

Neurogastronomy..jpg

Shepherd begins with the mechanics of smell, the way it stimulates the nose as it hits the back of the mouth. From the food we eat, the brain represents smells as spatial patterns, and out of these, it constructs flavor. He then considers the effect of the flavor system on many contemporary social, behavioral, and medical issues. He analyzes flavor's engagement with the brain regions controlling emotion, food preferences, and cravings, and he even devotes a section to food's role in drug addiction and, building on Proust's iconic tale of the madeleine, its ability to evoke deep memories. Shepherd discusses the link between his research and trends in nutrition, dieting, and obesity, particularly the challenge to eat healthy. He concludes with human perceptions of smell and flavor and their insight into the neural basis of consciousness. Everyone from casual diners and amateur foodies to wine critics, chefs, scholars, and researchers will be thrilled by Shepherd's scientific-gastronomic adventures.

Link lấy sách về:
__._,_.___